Schaatsbrevetten FAQ
FAQ:
1. Wat zijn schaatsbrevetten?
Schaatsbrevetten zijn proeven die de schaatsers afleggen voor een officiële jury. Op deze manier laat de schaatser zien of hij (zij) geëvolueerd is in hun schaatstechniek.
2. Wat zijn schaatsbrevetten niet?
Schaatsbrevetten zijn zeker geen wedstrijd. De jury maakt geen klassement op. Zij beoordelen enkel of je al dan niet geslaagd bent voor je brevet.
3. Hoeveel brevetten zijn er?
Er zijn 16 verschillende schaatsbrevetten. Dit betekent eigenlijk 16 verschillende schaatsniveau’s. Je mag pas deelnemen aan de + (plus) brevetten na het behalen van het 5de schaatsbrevet. Na 5 kan je dus gaan voor 5+, na 6 voor 6+, enz....
4. Als ik geslaagd ben in alle clubbrevetten, kan ik dan goed schaatsen?
Zij die geslaagd zijn in alle schaatsbrevetten mogen zich een uitmuntende schaatser noemen. Natuurlijk ben je nog geen kampioen. Maar op recreatief niveau sta je heel hoog op de ladder. Ook bij competitiewedstrijden zal je hier hoog mee scoren.
5. Moet ik stoppen met schaatsen als ik de tiende brevet behaald heb?
Helemaal niet! Ze zijn pas een begin. Je kan jezelf verder bekwamen om dan op nationaal niveau testen af te leggen. Dan kan je ook aan wedstrijden gaan meedoen.
6. Wat gebeurt er als ik slaag in een schaatsbrevet?
Wanneer je geslaagd bent, krijg je een na afloop een certificaat van je club. De resultaten worden ook zorgvuldig bijgehouden door de club, zodat we steeds kunnen achterhalen welke schaatsbrevet je reeds behaald hebt.
7. Krijg ik een herkansing als ik niet geslaagd ben?
Als je niet slaagt in je schaatsbrevet krijg je geen herkansing op dezelfde dag. Een volgende keer kan je uiteraard wel weer meedoen aan deze proef. Je kan zo vaak meedoen als nodig om te slagen, maar nooit op dezelfde dag.
8. Mag ik aan meer dan één brevet meedoen?
Je kan maximaal 2 brevetten per keer afleggen.
De 2e brevet waarvoor je bent ingeschreven mag je enkel afleggen als je voor de eerste geslaagd bent.
9. Hoe schrijf ik mij in voor een schaatsbrevet?
De trainsters schrijven je in voor een schaatsbrevet. Zij zijn het best geplaatst om te oordelen of je klaar bent voor het afleggen van een brevet.
10. Waarom moet ik schaatsbrevetten afleggen?
Niemand is verplicht om schaatsbrevetten af te leggen. Maar de meeste schaatsers zijn toch benieuwd naar hun vorderingen. De deskundige jury beoordeelt uw schaatstechniek volgens criteria die zijn vastgesteld door de PKA (Provinciale Kunstschaatsfederatie Antwerpen). Als je slaagt voor een schaatsbrevet betekent dit dat je vorderingen gemaakt hebt in je schaatstechniek, en dat je over kan gaan naar een volgende schaatsgroep. Dit gebeurt enkel in overleg met de trainsters.
11. Hoe bereid ik mij voor op de schaatsbrevetten?
Heel het jaar door worden schaatsoefeningen aangeleerd tijdens de wekelijkse clubtrainingen.
12. Hoe vaak zijn er schaatsbrevetten?
Iedere club organiseert minimaal één maal per jaar schaatsbrevetten.
13. Wat levert het op?
Door het behalen van een schaatsbrevet weet je dat je een betere schaatser bent geworden. Door de extra trainingen en je eigen engagement ga je de vele schaatstechnieken beter onder de knie krijgen en zo ga je je ook zekerder voelen op het ijs. Dit is veel belangrijker dan het certificaat dat je krijgt na een geslaagde schaatsbrevet.
14. Hoeveel kost een schaatsbrevet?
Iedere club bepaalt zelf of er een inschrijvingsgeld moet betaald worden om deel te nemen aan schaatsbrevetten.
15. Wie is de jury?
De jury wordt aangevraagd door de organiserende club. Ze kunnen hiervoor een beroep doen op officiële juryleden van KBKF of op ervaren trainers van andere clubs die deel uitmaken van PKA.